1 septembrie este o zi mare pentru credincioșii ortodocși. Este Anul Nou Bisericesc.
În această zi aducem mulțumiri lui Dumnezeu. Ne exprimăm sentimentele de recunoștință, laudă și slavă față de Dumnezeu, pentru toate binefacerile pe care le-am primit în anul care a trecut și Îl rugăm să binecuvânteze anul care începe.
Anul Nou Bisericesc s-a instituit la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, când s-a luat hotărârea să se sărbătorească la 1 septembrie. Potrivit tradiției, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, și-a început activitatea mesianică, descoperindu-Se pe Sine Însuși într-un mod cu adevărat dumnezeiesc. În această zi a intrat în Sinagogă, în mijlocul adunării evreilor, a deschis Sfintele Scripturi, exact la cuvintele prorocului Isaia și a citit „profeția” care se referea la Propria Sa Persoană Dumnezeiască:
„Duhul Domnului este peste Mine, că Domnul M-a uns să bine vestesc săracilor, M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc celor robiți dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați. Și să vestesc anul cel plăcut Domnului (Isaia 61, 1-2 și Luca 4,18-19).
Dacă ținem seama și de tradiția moștenită de noi din Legea cea Veche, mai avem încă un motiv să sărbătorim Anul Nou Bisericesc la 1 septembrie. În această zi a început Dumnezeu crearea lumii.
În ziua de 1 septembrie, la început de An Bisericesc, Biserica a rânduit să fie sărbătorit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, considerat inventatorul „erei creștine”. El este un român din Dobrogea care a intrat de tânăr la călugărie și a slujit prin mai multe mânăstiri, din Dobrogea, Constantinopol și Rona. Este inițiatorul cronologiei creștine, datorită faptului că a împărțit istoria în două perioade: „înainte de Hristos” și „după Hristos” , Înainte era în vigoare calendarul roman, care număra anii începând cu data întemeierii Romei. Sistemul cronologic inventat de Dionisie, care socotește „era noastră” începând de la data nașterii Domnului Iisus Hristos, a devenit cronologia întregii lumii, fiind adoptat de toate popoarele civilizate, deoarece marchează „începutul Speranței”.
Spre deosebire de Anul Calendaristic, anul civil, care începe la 1 ianuarie, Anul Bisericesc, care începe la 1 septembrie, nu se limitează doar la măsurarea timpului, ci cuprinde în chip deosebit și dimensiunea care ne sfințește nouă viața. După alte dimensiuni măsurăm timpul și altă importanță îi dăm, în funcție de ceea ce reușim să facem și pentru sufletele noastre, nu doar pentru trupurile noastre. Biserica acordă importanța cuvenită relației noastre cu Dumnezeu și pe planul doi relația noastră cu lumea creată în jurul nostru.
Se cuvine să facem din 1 septembrie, Ziua Mondială a Rugăciunii și să ne rugăm toți pentru protecția întregii Creații, pentru protejarea mediului înconjurător, căci aceasta este marea noastră „responsabilitate”, a tuturor oamenilor. Noi am fost creați de Dumnezeu pentru a deveni „lucrători” pământești” și „paznici” ai Creației Sale Dumnezeiești și aceasta este menirea noastră. Să ne rugăm să ne ajute Dumnezeu să fim stăpâni buni și iubitori și să avem grijă de natura înconjurătoare, căci și natura are nevoie de ajutorul nostru și noi avem nevoie de ajutorul ei.
Tuturor celor care prăznuiesc Noul An Bisericesc la 1 septembrie le urăm sănătate, bucurii și realizări pe toate planurile! Noul An Bisericesc să vă aducă mereu lumină și pace în suflet!
Navigare în articole
Maica Domnului se roagă pentru noi→