Sarea gemă este o rocă sedimentară și se prezintă sub formă de cristale cubice incolore, cu gust sărat, solubile în apă. Sarea este un mineral de care organismul omului are nevoie zi de zi. Uimitoarele ei întrebuințări o fac să fie indispensabilă vieții. Sarea este un conservant și un condiment foarte folosit în alimentația oamenilor și în industria conservelor. Ea este folosită și la tăbăcitul pieilor și ca materie primă în industria chimică.
Sarea poate fi considerată un produs miraculos datorită multiplelor ei proprietăți. În principal sarea este folosită pentru a da gust plăcut mâncărurilor, dar mai are și alte întrebuințări. În zilele noastre, având la dispoziție atât de multe metode moderne, nu prea se mai cunosc vechile metode folosite de bunicile noastre. În bogatul nostru arsenal de cunoștințe gospodărești este loc întotdeauna de câteva sfaturi utile, care ne arată că într-adevăr sarea este bună la toate, nu doar în bucate. Dintre neprețuitele sfaturi ale bunicii, adaptate la condițiile vieții noastre moderne, este bine să cunoaștem și noi câteva metode de întrebuințare a sării în gospodărie, metode care sunt ieftine, simple și foarte sănătoase (ecologice):
- Geamurile automobilului sau ale locuinței, pe care s-au format flori de gheață, se curăță rapid ștergându-le cu o cârpă înmuiată în apă călduță în care am dizolvat sare.
- Adăugați sare în apa în care se limpezesc țesăturile spălate și astfel se întăresc culorile închise (negru, maro, etc.)
- Pielea de căprioară pe care o folosim pentru curățarea autoturismului se spală în apă foarte sărată (3 linguri de sare la litru de apă). Uscați-o în aer liber, la umbră, după ce ați zvântat-o în prealabil între 2 cârpe uscate.
- Petele mai rezistente de pe tacâmurile argintate dispar dacă le frecăm cu sare grunjoasă umedă.
- Petele de transpirație de pe bluze și tricouri se pot curăța astfel: punem 4 linguri de sare într-un sfert de litru de apă fierbinte și lăsăm bluza sau tricoul în această soluție până când petele vor ieși de la sine.
- Petele de rugină și mucegai se pot îndepărta astfel: umezește materialul afectat cu un amestec de zeamă de lămâie și sare. Lăsăm obiectul la soare să se zvânte, după care îl clătim și îl lăsăm la uscat.
- Calcarul din apa dură care se depune pe vasele de inox, cât și pe bateriile sanitare din bucătărie și baie, dacă nu se poate curăța cu soluțiile anticalcar, putem prepara noi o soluție din oțet, sare și puțină apă. Aplicăm această soluție pe zonele cu depuneri, timp de 2 ore, sau mai mult, în funcție de cât de gros este stratul de calcar.
- O cratiță sau o tigaie arsă se curăță în felul următor: punem 2 linguri de ulei la încălzit în cratița sau tigaia arsă, apoi adăugăm 3 linguri de sare. Cu un burete curățăm vasul până dispare orice rest de arsură.
- Iată ce putem face ca să nu se mai crape obiectele din sticlă în care turnăm lichid fierbinte: trebuie să călim sticla. Călirea sticlei se face în felul următor: afundăm obiectul de sticlă într-un vas cu apă puțin sărată. Încălziți apa la foc foarte domol până dă în clocot. Apoi lăsați-o să se răcească. Cu cât înfierbântarea și răcirea sticlei se face mai lent, deci durează mai mult, cu atât sticla va fi mai rezistentă la căldură. Obiectele tratate după acest procedeu sunt întotdeauna rezistente și la ger.
- Sticlele murdare se spală foarte bine cu sare grunjoasă umezită cu oțet. Se agită bine și se limpezesc cu apă caldă.
- Dacă s-a pătat fața de masă cu vin, tamponați locul cu un șervețel de hârtie și puneți sare pe pata proaspătă. Vinul va fi absorbit rapid de sare, după care curățați cu un prosop.
- Lenjeria de pat, fețele de masă și cămășile albe din bumbac care sunt ceva mai vechi și s-au îngălbenit, pot să își recapete albul inițial, dacă sunt ținute timp de o oră într-o soluție de sare cu bicarbonat.
- Perdelele își vor recăpăta albul lor frumos și strălucitor dacă după ce le spălăm le ținem câteva ore în apă rece cu multă sare.
- Dacă turnăm din când în când, în scurgerea chiuvetei de la bucătărie, apă fierbinte cu sare, vom împiedica acumularea de grăsimi pe țevi și vor fi îndepărtate astfel și mirosurile neplăcute.
- Putem prelungi viața măturilor noastre dacă înainte de a le folosi le vom înmuia în apă fierbinte cu sare.
- Urmele albe lăsate de pahare pe mobilă pot dispărea dacă frecăm zona cu o pastă formată din sare și ulei vegetal.
- Înțepăturile de țânțari, de viespii sau albine nu mai sunt dureroase dacă umezim imediat locul și punem sare.
- Când eram mici și ne durea în gât, bunica punea într-un pahar apă caldă și o linguriță de sare și ne dădea să facem gargară.
- Un săculeț cu sare grunjoasă, încălzită și pusă pe zona dureroasă, calmează durerile reumatice. Bunicile noastre foloseau un astfel de săculeț și în cazul răcelii sau al gripei.
- Băile cu sare sunt metode cunoscute din bătrâni pentru relaxare.
Navigare în articole
←Sfaturi bune care circulă prin lume