O sumedenie de sfaturi bune pline de înțelepciune, circulă prin lume, în chip de citate, maxime, cugetări, proverbe, zicători, chiar și ghicitori sau simple reflecții ale oamenilor. Iată câteva maxime și citate celebre, asupra cărora este bine să reflectăm:
1. „O glumă n-a câștigat niciodată un dușman, dar a pierdut adesea un prieten”. Este un adevăr. Este bine să te abții și să nu faci glume nici cu dușmanii, că nu-i câștigi în felul acesta de partea ta și nu ți-i faci prieteni. Nici cu prietenii să nu faci glume, pentru că ei nu au nevoie de ironia ta ascunsă subtil în spatele unor glume aparente, care pot atinge uneori puncte nevralgice.
2. „Prietenii se cunosc la nevoie, soții se cunosc la divorț, frații se cunosc la moștenire”. Este un adevăr. Într-adevăr prietenul la nevoie se cunoaște pentru că atunci ori te ajută și dovedește astfel că îți este bun prieten ori îți întoarce spatele inventând fel de fel de motive și scuze puerile, dovedind astfel că puțin îi pasă de tine. Într-adevăr soții se cunosc la divorț, când se despart definitiv, pentru că atunci „își dau arama pe față” și își poartă ranchiună unul altuia vreme îndelungată, bârfindu-se și criticându-se reciproc în fața tuturor sau… se despart ca doi prieteni și lasă loc de „bună ziua” purtându-se civilizat. Într-adevăr frații se cunosc la moștenire, când își împart între ei averile părintești în mod cinstit și corect, adică „frățește”, protejându-i pe cei mai mici sau… se judecă prin tribunale chiar și pentru o „palmă de pământ”.
3. „Bunul simț este mereu la modă”. Este un adevăr. Din cele mai vechi timpuri omul cu bun simț a fost stimat și iubit de toată lumea și a avut prieteni peste tot. Tot la fel este și în ziua de azi și așa va fi întotdeauna. Omul căruia îi lipsește bunul simț, îi lipsește simțul binelui și nu simte cum este bine să se poarte. El face greșeli de comportament și îi nemulțumește pe cei din jurul lui, îi obligă să-i facă observație și să-l mustre. În limbaj popular, omul lipsit de bunul simț se numește „nesimțit”, iar asta spune totul.
4 „Stropul face o gaură în piatră, nu prin forță, ci prin cădere repetată”. La fel este și sfatul dat de părinți. Se va întipări până la urmă în mintea copiilor lor, dacă este repetat și susținut prin exemplul lor personal. Un strop de cultură trebuie să aibă fiecare om și cea mai bună este cea primită în familie, de la părinții lui. „Repetiția este mama învățăturii”, iar asta se vede cel mai bine când copilul intră la școală.
5. „Verigheta va rămâne întotdeauna singura ZA iubită de toți”. Într-adevăr verigheta este prima za dintr-un lanț al robiei pe care-l acceptăm „de bunăvoie și nesiliți de nimeni” din iubire față de persoana iubită sau din dorința de a nu rămâne singuri toată viața și să nu avem pe nimeni lângă noi la nevoie. Despre căsătoriile făcute din interese meschine nu merită să discutăm. Dar trebuie să recunoaștem că scopul unei căsătorii este „nașterea de prunci”, deci înmulțirea speciei umane, așa că o căsătorie presupune și relații de acest gen.
6. „Dacă nu îți place ce primești, verifică ce dai!”. Firea noastră omenească este înclinată spre egalitate. Avem în noi un simț înnăscut al egalității și ne place să nu rămânem datori nimănui, așa că dacă am împrumutat ceva de la cineva, dăm înapoi și cum se poartă cei din jur cu noi, exact așa ne purtăm și noi cu ei. Dacă nu ne place cum se poartă cei din jur cu noi, atunci să ne schimbăm mai întâi noi comportamentul nostru față de ei, să devenim noi mai binevoitori, mai amabili, mai deschiși spre ei. Vom rămâne surprinși de faptul că se vor „încălzi” relațiile noastre cu ei și vor deveni mai prietenoși și cei din jur față de noi.
7. Iată și o ecuație plină de adevăr a marelui fizician Albert Einstein:
Dacă A reprezintă succesul în viață, atunci A= x+y+z, în care
x – reprezintă munca
y – reprezintă joaca
z – să știi să-ți ții gura
Dacă Einstein a scos în evidență cât de important este să îți „ții gura”, adică să ști să taci, este bine să scoatem în evidență și faptul că există și un decalog al tăcerii, plin de sfaturi bune, pe care îl puteți citi în site-ul nostru, accesând linkul următor: Decalogul tăcerii.
Navigare în articole
Sântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României→