Cristinel, elev în clasa I-a, abia aștepta să vină vacanța mai repede ca să plece cu părinții în excursie la Bușteni, pe pitoreasca Vale a Prahovei. Era prima lui excursie la munte.
În fiecare vară părinții lui mergeau la mare. Este frumos și pe litoralul Mării Negre, căci Mamaia, locul în care mergeau ei, este una dintre cele mai frumoase stațiuni, este numită ”Perla Mării”. Însă Cristinel a văzut un album frumos cu Valea Prahovei și cu salba de stațiuni din lungul ei și la insistențele lui, părinții au hotărât ca în vara aceasta să meargă în concediu la munte, nu la mare. Abia aștepta Cristinel să vină ziua în care să vadă Munții Carpați, să vadă Sfinxul și Babele din Munții Bucegi, să se plimbe cu telecabina, să vadă stațiunea Sinaia și Castelul Peleș, să urce la Cota 1400.
Iată că a venit și ziua mult așteptată. Înainte de a porni la drum Cristinel l-a rugat pe tatăl lui dacă poate să conducă cu viteză mai mică, pentru că vrea să vadă toate locurile pe unde vor trece, să aibă ce povesti colegilor când se vor întâlni și își vor depăna amintirile din vacanță. Putea oare tatăl lui să îi refuze cererea? A fost dorința lui să meargă la munte, așa că i-a promis că îi va îndeplini dorința și într-adevăr a condus autoturismul, pe tot parcursul drumului, cu o viteză constantă, dar mai mică decât de obicei.
Au pornit la drum și de la radioul din mașină se auzea o muzică în surdină, iar din când în când se transmiteau și știri referitoare la vreme și se anunța ora exactă. Cristinel stătea cuminte pe bancheta din spate și privea cu încântare peisajele care se derulau prin fața ochilor lui. Din când în când mai privea și câte o bornă kilometrică de pe marginea șoselei. Cristinel a reținut indicativul de pe borna kilometrică pe lângă care au trecut exact când la radio se anunța ora 9 fix și care avea înscris un număr format din două cifre. Mai târziu, când la radio s-a anunțat ora 10, Cristinel a observat că pe borna kilometrică, prin dreptul căreia treceau, era înscris un număr alcătuit din aceleași cifre pe care le reținuse la ora 9, cu singura deosebire că de data aceasta cifrele erau așezate în ordine inversă.
Peste o oră, exact la ora 11, Cristinel a observat că pe borna kilometrică prin dreptul căreia treceau, se afla un număr format din trei cifre, dar prima și ultima cifră alcătuiau împreună numărul pe care-l văzuse el la ora 9 fix, iar cifra din mijloc era zero.
Tatăl lui Cristinel, pe tot parcursul drumului, a circulat cu viteză constantă, dar mai mică decât de obicei, pentru ca fiul lui să poată admira peisajele din jur.
Întrebarea acestui test de inteligență este: Cu ce viteză mergea mașina?
Dacă ne gândim că distanța dintre prima bornă kilometrică și cea de a treia bornă este de 90 kilometri (106-16=90) și a fost parcursă în două ore (intervalul dintre ora 9 și ora 11), putem trage concluzia că autoturismul condus de tatăl lui Cristinel se deplasa cu viteza de 45 km/oră (90:2=45).
Navigare în articole
Test de inteligență: Livada de meri→