Ferestre Deschise

Dacă Dumnezeu îți închide o ușă, îți deschide o fereastră.

Menu
  • Prima pagina
  • Prezentare
  • Articole
  • Curiozități
  • Citate celebre
  • De la lume adunate
  • Teste de inteligență
Menu
Păpădia - buruiană, aliment sau medicament?

Păpădia – buruiană, aliment sau medicament?

Păpădia face parte din flora spontană și este întâlnită pe toate continentele, în zona cu climă temperată. Crește prin grădini, pe marginea drumurilor, pe terenuri virane.

Este cea mai răspândită plantă erbacee și cea mai adaptabilă. Poate crește pe orice tip de sol și poate rezista la condiții extreme de secetă și de frig. Păpădia are un format de tufă mică ce poate ajunge la 30 centimetri înălțime. Mai multe tulpini lungi și subțiri, de formă cilindrică, pornesc din rozeta bazală alcătuită dintr-o sumedenie de frunze de formă alungită și adânc crestate pe margini. Tulpinile nu au frunze pe ele și sunt goale în interior. Când le rupi curge din ele un latex alb lăptos. În vârful fiecărei tulpini se află câte o floare galbenă de formă compusă. Petalele la floarea de păpădie nu sunt distincte, așa cum sunt la alte flori. Fiecare floare este o mulțime de ligule alungite și plate de culoare galbenă, aranjate sub formă de rozetă compactă, care-i dau florii aspectul ei caracteristic.

Păpădia înflorește primăvara prin lunile martie-aprilie, iar pentru albine florile de păpădie reprezintă o adevărată comoară, pentru că sunt prea puține flori care înfloresc atât de timpuriu. Floarea de păpădie se recunoaște foarte ușor după înfățișarea ei specifică. După înflorire, petalele se usucă și întreaga floare se transformă într-un glob pufos de semințe, care sunt ușor dispersate de vânt. Aceasta face ca păpădia să se răspândească repede. Ne aducem aminte cu plăcere de anii copilăriei, când suflam în globul pufos de păpădie și ne punem câte o dorință.

Rădăcina păpădiei este adânc înfiptă în pământ și poate ajunge până pe la 30 centimetri, chiar și mai mult. Din rădăcina principală de formă pivotantă se desprind rădăcini secundare mai mici, care au o textură moale. Rădăcinile conțin o substanță albă lăptoasă, amară, bogată în insulină.

Păpădia este o plantă fascinantă, un amestec de contraste, de la buruiană, la aliment și până la leac miraculos în tratarea diferitelor boli. Păpădia este folosită din vechi timpuri în alimentație. Este o plantă hrănitoare, are foarte multe vitamine, minerale și fibre, care ajută la buna funcționare a organismului uman. Mulți o consideră aliment, deoarece frunzele, florile și rădăcinile ei sunt comestibile. Frunzele ei fragede se folosesc la salate și la diferite preparate culinare. Din flori se face vin și sirop, iar din rădăcinile ei se face renumitul nechezol, un înlocuitor excelent al cafelei.

Păpădia este folosită de secole ca plantă medicinală. Beneficiile acestei plante sunt numeroase, datorită multiplelor ei proprietăți terapeutice. Conține vitamina A, B, C, D, K, E și o sumedenie de minerale printre care fier, calciu, potasiu și zinc. Este renumită pentru efectele ei detoxifiante, antioxidante, calmante, antiinflamatoare, hipoglicemice, tonice și vitaminizante. Păpădia este folosită în bolile de ficat, rinichi și stomac, pentru scăderea tensiunii arteriale, pentru reglarea glicemiei, pentru scăderea colesterolului și vindecarea diabetului. Se fac cercetări deoarece floarea de păpădie este plină de antioxidanți (flavonoide) și s-ar părea că păpădia contribuie la mărirea capacității organismului de a lupta contra infecțiilor. Atenție însă, înainte de a încerca orice tratament, cereți sfatul medicului, căci există și contraindicații, deoarece și păpădia poate interacționa cu diferite medicamente și poate provoca reacții adverse.

Distribuie:

Navigare în articole

Lama – Animal supranumit Corabia Anzilor→

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ferestre deschise

Articole recente

  • Păpădia – buruiană, aliment sau medicament?
  • Lama – Animal supranumit Corabia Anzilor
  • Ghețarii – cea mai mare sursă de apă dulce de pe glob
  • Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica)
  • Meridianul de 180 grade – Granița dintre azi și mâine

Categorii

  • Articole personale
  • Citate celebre
  • Curiozități
  • De la lume adunate
  • Fără categorie
  • Glume
  • În căutarea adevărului
  • Sfaturi
  • Teste de inteligență

Arhive

  • iulie 2025
  • iunie 2025
  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
©2025 Ferestre Deschise
Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Navigand in continuare, va exprimati acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor. Mai multe detalii.