Floarea fructului pasiunii se aseamănă cu o coroană de spini. Călugării iezuiți când au ajuns în Brazilia și au văzut-o au rămas impresionați de această asemănare și i-au dat numele de „Floarea pasiunii” gândindu-se la patimile Domnului Iisus Hristos și la coroana de spină pe care i-au pus-o oamenii pe cap. Așa i-a rămas numele acestei flori până în ziua de azi, iar fructul care ia naștere din ea poartă numele de „fructul pasiunii”. Este unul dintre fructele cele mai căutate și cele mai apreciate, atât pentru proprietățile sale culinare cât și pentru cele medicinale.
Fructul pasiunii, un fruct exotic și savuros, mai este cunoscut și cu numele de maracuja. Este delicios cu gust dulce acidulat, originar din America de Sud. Numele cu rezonanță biblică i-a fost dat de călugării iezuiți care în secolul XVI, în misiunile lor de propovăduire a creștinismului, au ajuns și în America de Sud. Minunata floare aparține unui soi de viță de vie, care în loc de ciorchini de struguri, face niște fructe mari de 5-7 centimetri lungime, cu un gust aparte, dulce acidulat și o aromă deosebit de plăcută.
Într-adevăr această superbă floare se aseamănă la înfățișare cu o coroană de spini, pe capul cuiva (vezi imaginea). Numele nu are legătură cu sentimentele noastre pasionale, ci are legătură cu călugării spanioli, care au asemănat-o cu coroana de spini purtată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care atât de mult ne-a iubit și a dorit să ne ajute, încât s-a lăsat răstignit pe cruce.
Călugării spanioli au găsit elemente în natură care să-i ajute să convingă oamenii de existența lui Dumnezeu și de faptul că noi, nu suntem animale, ci îngeri pământești, deci să ne comportăm ca atare și să ne ajutăm unii pe alții, să ne iubim ca frații.
Planta care face astfel de flori, asemănătoare cu cununa de spini de pe capul Mântuitorului, este o plantă cățărătoare și este cunoscută cu numele de „Passiflora edulis”. Este de origine tropicală și crește în stare naturală în pădurile tropicale din America de Sud. În scopuri comerciale este cultivată și în Australia, Noua Zeelandă, Asia, Africa și America de Nord, dar numai în zonele tropicale cu climă caldă și umedă. Se cultivă și în ghivece și se înmulțește ușor prin semințe. Această plantă este un fel de viță de vie mai diferită, căci este veșnic verde și ajunge și la 5 metri înălțime. Ca să crească vertical are nevoie de sprijin și se încolăcește în jurul copacilor exact ca lianele.
Florile pasiuni au un aspect spectaculos, de o eleganță aparte și sunt considerate adevărate bijuterii ale naturii. Sunt mari, albe și cu dungi colorate în violet și albastru. Corola este mare, frumos colorată și are un parfum îmbietor. Petalele albe, delicate, sunt pe margine, iar spre centru se poate vedea coroana bogată care se aseamănă foarte mult cu o coroană de spini. Florile stau înflorite în lunile iulie și august, până în septembrie, iar din septembrie și până în octombrie se formează fructele.
Fructele pasiunii apar după primul an de înflorire și au culoarea violet închis. Fructul are înfățișarea unei sfere de formă alungită, cu diametrul de 4-7 centimetri și o greutate de circa 35 de grame. Este cărnos și plin de mici semințe de culoare maronie ce plutesc într-o pulpă gelatinoasă foarte gustoasă. Miezul acesta are un gust exotic, dulce acidulat, deosebit de plăcut. Este ceva între ananas și pepene galben, dar foarte aromat și acidulat, specific fructelor tropicale.
Fructul pasiunii se consumă în stare proaspătă sau preparat sub formă de sucuri, salate de fructe, gem, dulceață, bomboane, înghețată și diferite deserturi. Intră și în compoziția diverselor cocteiluri. Dă o aciditate plăcută și un parfum deosebit deserturilor dulci, dar este folosit și la preparatele sărate: marinate și sosuri pentru pește. Sunt printre cele mai căutate și mai gustoase fructe și sunt delicioase. Au o aromă specifică și un efect răcoritor. Coaja nu se mănâncă, doar miezul și semințele.
Fructele pasiunii oferă remarcabile beneficii medicinale. Sunt bogate în antioxidanți, reglează digestia, reduc inflamațiile și ajută la întărirea sistemului imunitar. Sunt bogate în vitamine (A, B și C) și conțin multe minerale. Au foarte mult potasiu și magneziu, dar au și fier, zinc și cupru. Iată niște fructe și sănătoase și gustoase!
Navigare în articole
Marea Neagră – Recorduri și Particularități care o fac unică pe glob→