Balena albastră este cel mai mare animal de pe pământ. Ea este un mamifer marin și poate fi întâlnită în toate oceanele globului, dar în zonele reci.
Corpul ei alungit are 2 înotătoare pectorale foarte puternice și se termină cu o coadă și înotătoare dorsală. Capul balenei este gigantic și are o gură enormă prevăzută cu 300 de fanoane, care o ajută să rețină hrana și să arunce apa printre ele, înapoi în ocean.
Datorită dimensiunilor ei gigantice, multe dintre organele balenei albastre sunt cele mai mari din lumea animală. Balena albastră deține recordul mondial și în această privință. Iată dimensiunile și câteva dintre organele balenei albastre care o fac vrednică de Cartea Recordurilor:
- cea mai mare greutate = 190 tone
- cea mai mare lungime = 33 metri
- cel mai mare nas = 5 metri
- cea mai grea limbă = 4 tone
- cei mai mari ochi = 10,9 centimetri diametrul axial
- cei mai mari plămâni = capacitatea de 5000 litri aer când inspiră la suprafața apei
- cea mai mare inimă = 680 kilograme
Hrana preferată a balenei albastre este krilul, un crustaceu ce trăiește în apele reci, mai ales în jurul Antarcticii. Cu gura ei enormă, balena albastră poate absorbi o cantitate foarte mare de apă și hrană, dar gâtul ei fiind îngust, este nevoită să se hrănească cu animale marine mici, de preferință krili pe care îi poate înghiți. Ea absoarbe multă apă în care înoată krilul, apa o respinge înapoi în mare, iar krilul îl înghite. Balena albastră consumă cam 3600 kg de krill pe zi. Când pescuiește se scufundă până pe la 100 metri adâncime și poate să stea sub apă circa 10-20 de minute, chiar și 30. Are nevoie să iasă la suprafața apei, din când în când, pentru a respira.
Iarna, când apele din zonele reci îngheață, balenele albastre migrează spre zonele mai calde, unde se și împerechează și nasc pui.
Ca toate mamiferele balena albastră naște pui vii pe care îi hrănește cu lapte. După 10 luni și 3 săptămâni, cât durează gestația, puiul de balenă, când se naște, are 7 metri lungime și circa 2000 kg. Puiul de balenă crește rapid, cu circa 90 kg pe zi.
Este interesant cum își alăptează o balenă puiul sub apă. Sfârcurile mamelelor sunt în interiorul glandei mamare, nu în exterior ca la alte mamifere și ies afară doar atunci când puiul își înghiontește mama pe burtă, dându-i de înțeles că lui îi este foame. Pentru că puiul de balenă nu are buze ca să poată să sugă, mama lui îi injectează laptele direct în gură.
În primele 6 luni de la naștere, puiul de balenă bea zilnic circa 400-500 litri de lapte pe zi. La vârstă de 7 luni puiul ajunge la 16 metri lungime, iar la vârsta de 2 ani ajunge la 25-30 metri lungime. Nici un alt animal din lume nu întrece balena la viteza cu care crește. Deține recordul mondial și în această privință.
Datorită forței colosale pe care o are, datorită și dimensiunilor ei enorme, dar și vitezei de deplasare care poate ajunge și la 30 km pe oră, uneori chiar și la 50 km. balena albastră nu prea are dușmani care să o atace. Printre cei care îndrăznesc să o atace se numără orcile și mai ales oamenii. Balenele au fost vânate de oameni din interese comerciale, pentru carnea lor gustoasă.
Din cauza vânatului excesiv numărul balenelor albastre a scăzut dramatic, iar din anul 1966 s-au pus restricții pe plan mondial la vânarea lor.
Navigare în articole
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, Ocrotitorul Bucureștilor→