Baobabul, este un copac uriaș deosebit de puternic care rezistă în condiții de secetă, pentru că atunci când plouă adună în trunchiul lui până la 1000 de litrii de apă.
Baobabul este un copac solitar întâlnit în zonele de savană din Africa, unde anul este împărțit în 2 anotimpuri: unul ploios iar altul secetos. Jumătate de an baobabul are frunze, iar cealaltă jumătate de an frunzele lui se usucă și cad din cauza secetei. În anotimpul secetos, cu ramurile lui răsucite ca niște șerpi și dezbrăcate de frunzișul lor, îl fac să pară un copac cu rădăcinile în sus, spre cer și chiar este numit ”copacul cu rădăcinile în sus”.
Datorită dimensiunilor lui gigantice, baobabul este numit și ”uriașul savanelor”, căci el poate fi văzut de la mare distanță cum se ridică impunător deasupra tufișurilor, a ierburilor și a altor copaci din jur. Înalt până la 30 m, cu o coroană înaltă și bogată, cu un trunchi foarte mare și gros ca un gigantic butoi ce atinge frecvent diametrul de 6-8 metri, dar care poate ajunge la bătrânețe și la 15 metri, baobabul se deosebește de alți copaci. Rădăcinile lui înfipte adânc în pământ sunt foarte ramificate și se întind chiar mai mult decât se întinde coroana în înălțime. Ele ajută copacul să supraviețuiască în timpul anotimpului secetos, când se poate întâmpla să treacă și 8 luni fără să plouă. Baobabul este unic și ca înfățișare dar și prin resursele de hrană și apă pe care le oferă atât animalelor, cât și oamenilor.
La baobab totul este comestibil: frunzele, florile, fructele, lăstarii și chiar și rădăcinile, iar apa din trunchiul său este căutată și de animale și de oameni. Elefanții cu colții lor puternici rup scoarța copacului și își potolesc setea. Scoarța se reface la loc și crește foarte repede.
Baobabul are frunze lanceolate de un verde strălucitor, pe care oamenii le mănâncă sub formă de salate. Florile lui albe și mari de circa 15-20 centimetri înfloresc o singură zi pe an, pe timpul nopții. Dimineața în zori se ofilesc și se usucă, dar este suficientă o noapte pentru a fi polenizate de lilieci. Din ele cresc fructe de mărimea unui castravete mai lung și mai gros. Miezul suculent al fructelor este foarte bogat în vitamine și conține multe minerale, fiind folosit și ca aliment și ca medicament. Când fructele se usucă se desfac în bucățele asemenea unor felii de pâine, pe care oamenii le consumă în diferite preparate culinare. Fructele baobabului se numără printre preferatele maimuțelor, motiv pentru care acest copac este cunoscut și cu numele de „arborele de pâine al maimuțelor”.
Pentru beneficiile enorme pe care le oferă baobabul și pentru că el reprezintă o sursă aproape inepuizabilă de hrană și apă, oamenii au numit acest copac cu numele de ”arborele vieții”. Trunchiul său foarte mare și gros, când este plin cu apă potolește setea animalelor și a oamenilor, iar când copacul îmbătrânește și are trunchiul gol în interior este folosit ca adăpost, ca locuință vremelnică sau chiar și permanentă. Este atât de mare trunchiul baobabului ajuns la bătrânețe încât poate găzdui până la 50 de oameni în el. Unele țări africane folosesc trunchiul baobabului ca stații pentru călătorii ce așteaptă autobuzele care fac curse regulate prin savană. În scopuri turistice au fost deschise restaurante și magazine în interiorul unor baobabi. În Zimbabwe există o mică gară construită în interiorul trunchiului unui baobab bătrân.
Baobabul se numără printre cei mai longevivi copaci ai planetei noastre și triburile africane îl numesc ”copacul celor o mie de ani”, cu toate că el poate ajunge la câteva mii de ani. Este foarte greu să afli vârsta baobabului, pentru că trunchiul lui fiind gol în interior și plin cu apă, nu are inele pe care să le numeri. Se estimează că baobabul trece frecvent de 1000 de ani și poate ajunge chiar la 4000-6000 de ani, deci intră în categoria copacilor milenari ai planetei noastre. Multe popoare africane i-au dat baobabului numele de ”copacul magic” și o sumedenie de legende susțin că acesta este primul copac făcut de Dumnezeu pe pământ. Acest copac atât de folositor și de iubit de oameni este în primejdie să dispară. De ceva vreme se extinde tot mai mult cultivarea baobabului și pe alte continente. Vedem baobabi prin parcurile marilor orașe din zonele mai calde. Dar prin savanele africane, băștinașii continuă să-l folosească pentru nevoile lor, fără să se gândească și la generațiile viitoare. Ar fi păcat să dispară un astfel de copac din flora planetei noastre, pentru că el este o adevărată comoară pentru zonele aride.
Navigare în articole
Foarfeca bălții – o plantă ferăstrău de o duritate uimitoare→