Lavanda sau levănțica este o plantă perenă care crește în flora spontană din zona cu climă mediteraneană. Poate fi întâlnită în sudul Europei, nordul Africii și sudul Asiei. Lavanda este o plantă medicinală extraordinară cu proprietăți calmante, antiseptice, antifungice și cicatrizante. Pentru calitățile ei deosebite, lavanda are multiple întrebuințări și aduce beneficii enorme organismului nostru omenesc, curățindu-l de toxine, revigorându-l și redându-i starea de bine. Pentru aceste proprietăți ale ei, lavanda este cultivată de oameni pe suprafețe foarte mari și întâlnim câmpuri întinse de lavandă, care te îmbată cu mirosul lor plăcut. O întâlnim cultivată și în ghivece pentru înfrumusețarea și parfumarea locuințelor noastre.
Lavanda crește în locuri uscate, pe terenuri nisipoase și pietroase. Are nevoie de mult soare, de căldură și nu suportă umiditatea prea mare. Este de mirare că lavanda fiind plantă mediteraneană, s-a aclimatizat în zona temperată mai rece și cu climat oceanic. Există soiul de lavandă englezească foarte răspândit în toată zona temperată, inclusiv în țara noastră.
Lavanda crește sub formă de tufă și are tulpini ramificate. Are frunze mici și înguste iar florile de culoare mov cu diferite nuanțe mai închise sau mai deschise au un parfum plăcut și puternic. Lavanda se plantează primăvara, în lunile aprilie-mai, la distanță de 60-90 cm. ca să aibă loc să crească sub formă de tufă. Unele soiuri sunt înalte, ating aproape un metru și au nevoie de spațiu ca să se dezvolte. Lavanda, dacă este bine îngrijită și are căldură suficientă, poate înflori și de 2-3 ori pe an. Recoltarea florilor se face dimineața, când uleiurile sunt concentrate și când mugurii sunt semideschiși. Se păstrează sub formă de buchet care se agață într-un loc răcoros sau se culeg numai florile și se pun la uscat. Se pot păstra în această stare vreme îndelungată. Dacă florile au cozi se pun în vază (fără apă) și dacă sunt fără cozi se pun în săculeți prin dulapuri, ca să alunge insectele sau se păstrează în recipiente de ceramică pentru ceai.
Se cunosc peste 45 de soiuri de lavandă. Cele mai cunoscute și mai cultivate sunt:
- Lavanda englezească (Lavandula angustifolia), cu înălțime de 60-90 cm.
- Lavanda franțuzească (Lavandula dentata), cu înălțime mai mică, în jur de 15 centimetri și cu flori de un violet mai deschis. Frunzele au și ele o aromă puternică, asemenea rozmarinului și se folosesc nu numai sub formă de ceai, ci și la diferite preparate culinare.
- Lavanda spaniolă (Lavandula stoechas) înaltă de 60 de cm. cu flori violet închis și frunze foarte aromate.
- Lavandinele sunt un soi de lavandă hibrid. Au flori violet închis, iar unele sunt albe. Nu sunt recomandate pentru preparatele culinare deoarece au mult camfor. Însă sunt foarte bune în stare uscată pentru parfumarea locuințelor și alungarea insectelor dăunătoare (molii, țânțari, purici etc.) Sunt folosite pe scară largă în industria parfumurilor și la fabricarea săpunurilor, a cremelor și a diferitelor produse cosmetice.
Lavanda are multiple întrebuințări.
- Se consumă sub formă de ceai și ca aliment și ca medicament. Ceaiul de lavandă ajută organismul omului: este calmant și liniștitor, reduce tensiunile psihice, combate insomnia, menține sănătatea pielii, calmează durerile de stomac și durerile reumatismale, vindecă infecțiile urinare și afecțiunile respiratorii, este antitoxic și relaxant și este deosebit de benefic pentru sănătatea omului. Uleiul esențial extras din lavandă este folosit în cosmetică, pentru masaje pentru relaxare, calmare, înlăturarea stresului, a anxietății, este cicatrizant, este folosit în aromoterapie, la parfumarea locuințelor și alungarea insectelor dăunătoare.
- Siropul de lavandă este expectorant, reduce stresul, ajută memoria.
- Există și miere de lavandă și este considerată ca fiind una dintre cele mai bune.
- Parfumul de lavandă, săpunurile, cremele și o sumedenie de produse cosmetice pe bază de lavandă, arată că lavanda poate fi folosită pe scară largă și în alimentația omului și în medicină și în lupta contra insectelor dăunătoare, dar și pentru întreținerea și înfrumusețarea noastră corporală.
Iată câteva curiozități despre lavandă:
- În tradiția multor popoare din sud-vestul Europei lavanda reprezintă ”puritate, tăcere, devotament, serenitate, grație și calm”.
- Lavanda era purtată de familiile regale, deoarece violetul este culoarea regalității.
- Lavanda este menționată în Biblie, în ”Cântarea Cântărilor” și este una dintre ierburile folosite în prepararea ”esențelor sfinte”.
- În Grecia Antică lavanda era folosită pentru a vindeca insomnia și durerile de spate.
- În Evul Mediu era considerată un leac împotriva fricii și a fost declarată de Biserica Catolică ”plantă sacră”.
- Lavanda era folosită în trecut, în Franța, ca ”monedă de schimb”.
- În Franța, se prepară adesea, din lavandă, un lichior fin, în gospodăriile locale. Acest lichior are o aromă și un gust deosebit de plăcut și este unic în lume.
- Aroma lavandei este dată de o substanță numită ”Linalil”.
- Cu toate că nectarul florilor de lavandă este căutat de albine și de multe insecte polenizatoare este totuși repelent pentru molii, țânțari, purici și alte insecte dăunătoare, care se hrănesc cu sânge sau rod covoarele și hainele oamenilor și de aceea lavanda este folosită din cele mai vechi timpuri pentru a alunga aceste insecte din locuințele noastre.
- Cea mai longevivă lavandă din lume este specia de lavandă englezească.
- Cu toate că este extrem de benefică pentru oameni, lavanda poate fi ușor toxică pentru câini și pisici.
- Cea mai căutată lavandă din lume este lavanda din Hvar Croația, datorită calităților sale excepționale.
- Cel mai mare câmp de lavandă organică din lume se găsește în Boemia.
- Capitala lavandei este considerată Regiunea Provance din Franța.
- Cea mai mare fermă privată de lavandă, din lume, se află în Tasmania (Australia).
- Cel mai mare consumator de lavandă din lume sunt S.U.A.
- Țara care are cea mai mare suprafață cultivată cu lavandă este Bulgaria.
Navigare în articole
Foarfeca bălții – o plantă ferăstrău de o duritate uimitoare→