Omizile sunt larve ale fluturilor și moliilor, care fac parte din ordinul Lepidopterelor. Sunt întâlnite în toată lumea. Au corpul lung și moale, format din straturi inelare, acoperit cu fire mici de păr care le protejează. Pot avea până la zece perechi de picioare și ating lungimi cuprinse între un milimetru și zece centimetri, în funcție de specia din care fac parte. Aceste minuscule viețuitoare prezintă o mulțime de curiozități. O curiozitate foarte mare este faptul că au corpul alcătuit din mai mulți mușchi decât are omul. Omizile când se deplasează își arcuiesc corpul. Cu fălcile lor puternice, adaptate perfect la ronțăit, ele mănâncă tot timpul, dublându-și mărimea în doar câteva zile.
Omizile mănâncă atât de mult, încât pielea lor devine prea strâmtă și trebuie să o lepede de câteva ori. Omizile au un apetit uriaș. Majoritatea omizilor sunt erbivore și se hrănesc cu frunzele, mugurii, florile și fructele pomilor fructiferi. Ele trăiesc în copaci. Sunt întâlnite și prin păduri. Nici plantele din grădinile noastre nu scapă de ele și sunt o adevărată pacoste pentru grădinile și livezile oamenilor. Omizile se numără printre cei mai mari distrugători ai grădinilor și produc pagube foarte mari.
Alte omizi au gusturi mai rafinate. Omizile moliilor de haine rod mătăsuri, lână și alte materiale scumpe, distrug îmbrăcămintea oamenilor, fac găuri în covoare, strică păturile de lână și hainele scumpe de blană.
Omizile reprezintă stadiul de larvă al fluturilor și moliilor. În luna mai fluturii își depun ouăle pe frunze. După 8-20 de zile, din ouă ies larvele (omizile), care la început sunt ca niște mici viermișori, care abia se văd, dar cresc foarte repede, căci ronțăie rapid frunza pe care stau și se mută la altele din jur. Este uimitor cât de mult poate să mănânce o omidă și ce distrugeri mari face prin pomi. Când omida a crescut suficient, își caută un adăpost într-o scorbură sau în adânciturile de pe scoarța copacului în care a ajuns și începe să se înfășoare într-un cocon. Din acest cocon va ieși un nou fluture (vezi imaginea). În interiorul coconului se produce o metamorfoză uimitoare și omida urâtă și dizgrațioasă se transformă într-un fluture frumos. Într-un an fluturii se înmulțesc de două ori: odată în luna mai și a doua oară în luna august.
Există un tip de fluturi numiți ” fluturi de mătase”. Omizile acestor fluturi, când au crescut suficient și vor să își formeze coconul, fac din saliva lor un fir subțire de mătase în care se înfășoară și așa ia naștere coconul (gogoașa) de mătase în care se învelesc. Aceasta este renumita mătase naturală, este firul subțire de salivă al viermilor de mătase. Oamenii opăresc gogoșile când viermii sunt înăuntru, ca să nu găurească gogoașa și să iasă afară, căci atunci se strică firul de mătase. Întreaga industrie a mătăsii naturale se bazează pe creșterea viermilor de mătase. Există crescătorii special amenajate pentru creșterea viermilor de mătase. Acestea sunt singura specie de omizi, care aduc beneficii oamenilor. În rest toate celelalte omizi se numără printre marii distrugători ai grădinilor și livezilor noastre.
Există și omizi toxice, care au o alcătuire ciudată și dispun de glande producătoare de venin. Dacă pui mâna pe astfel de omizi, se produc iritații ale pielii. De obicei omizile toxice pot fi recunoscute foarte ușor căci ele au un colorit viu și sunt roșii, galbene sau negre.
Împotriva fluturilor nu prea luăm măsuri de apărare, căci ei sunt atât de frumoși și ne încântă privirile cu coloritul lor, încât uităm că ei sunt cei care își depun ouăle pe frunzele pomilor și ale plantelor din grădinile noastre și că din ouăle lor ies omizile urâte și distrugătoare, care nu ne plac. Sunt de-a dreptul scârboase, căci coboară din pomi și pleacă la plimbare când cresc mai mari. Ne invadează grădina, se urcă pe gardurile, pe zidurile caselor noastre, ne intră chiar și în casă pe ferestrele și prin ușile deschise. Împotriva omizilor luăm măsuri de stârpire și de combatere a lor.
Cum scăpăm de omizi? De omizi scăpăm greu pentru că fluturii zboară peste tot și își pot depune ouăle pe frunzele pe unde zboară ei, dar soluții există. Printre soluțiile de combatere a omizilor se numără și următoarele:
- Folosirea insecticidelor pe care le pulverizăm pe pomii și plantele atacate de omizi. Majoritatea insecticidelor sunt chimice, dar stârpesc rapid omizile și scăpăm de ele. În ultima vreme au apărut și insecticide BIO, care dau rezultate bune. Este bine să se folosească insecticidul la început, să nu fie lăsate omizile să crească și să ne invadeze grădina sau livada.
- Dacă avem o grădină mai mică putem aduna manual omizile, folosind bineînțeles mânuși ca să ne protejăm mâinile. Cuiburile omizilor depistate prin copaci, trebuie înlăturate și distruse prin ardere.
- Putem cultiva în grădină specii de plante care prin mirosul lor puternic protejează grădina și de insecte dăunătoare și de omizi. Printre plantele cu miros puternic se numără: menta, levănțica, salvia, pelinul și mușcata.
- Păsările sunt inamicul natural al omizilor. Ele mănâncă omizi. Putem atrage păsări în grădina și livada noastră, punându-le grăunțe prin copaci sau în locuri special amenajate pentru ele.
- Ar mai fi o soluție, care nu prea ne place. Să nu avem în grădină flori prea multe dintre cele care plac fluturilor, ca să nu vină la ele și să își depună ouăle pe frunzele lor.
Omizile se numără printre dăunătorii cei mai distrugători ai grădinilor și livezilor noastre, așa că împotriva lor trebuie să luăm măsuri. Dacă avem o grădină mare sau o livadă și sunt invadate de omizi, este bine să cerem sfatul specialiștilor și să apelăm la serviciile autorizate de dezinsecție.
Interesant subiect, nu ma asteptam sa existe atatea informatii despre omizi, e scris bine