Atunci când numărul oamenilor va întrece numărul copacilor de pe globul nostru pământesc, viața pe acest Pământ nu va mai fi posibilă.
Pădurile sunt plămânii Pământului, căci ele sunt consumatoare de dioxid de carbon și producătoare de oxigen. Mulțimea copacilor dintr-o pădure, cu frunzișul lor bogat, degajă în atmosfera terestră foarte mult oxigen și consumă foarte mult dioxid de carbon. Cu cât o pădure este mai mare cu atât crește și cantitatea de oxigen produsă de copacii ei. Procesul de fotosinteză care are loc la nivelul frunzelor copacilor este responsabil de producerea oxigenului care se degajă în atmosfera terestră.
Datorită aerului aflat în mișcare nu numai în plan vertical, sub formă de curenți ascendenți și descendenți, ci și în plan orizontal, sub formă de vânturi, oxigenul produs de o pădure ajunge să circule la mari distanțe de ea, chiar să ocolească tot Pământul și să fie respirat de toate viețuitoarele globului nostru pământesc, printre care ne numărăm și noi, oamenii. Avem nevoie de oxigenul pe care îl inspiră plămânii noștri. Dar și Pământul pe care stăm are nevoie de ”plămânii lui”, care-l ajută să producă oxigenul necesar nouă, iar acești plămâni ai Pământului sunt pădurile lui. Ele sunt marii producători naturali de oxigen. Și alte plante sunt producătoare de oxigen, dar copacii pădurilor le întrec pe toate.
Toate pădurile pot fi numite plămânii Pământului, dar dintre ele cea mai mare este Pădurea Amazoniană, o pădure de tip tropical, cu copaci foarte deși, foarte înalți și cu frunze foarte mari. Ea este cea mai mare producătoare de oxigen de pe întregul pământ. Numai ea singură produce 20% din oxigenul existent în atmosfera terestră și pe drept cuvânt își merită numele de ”plămânul planetei noastre”.
Pădurea Amazoniană este cea mai mare pădure tropicală a Pământului și are suprafața de 5,5 milioane de kilometrii pătrați. Această pădure este situată în partea de nord a Americii de Sud, în Câmpia Amazonului și este traversată de marele fluviu Amazon (vezi imaginea).
Amazonul curge aproape paralel cu Ecuatorul, căci își are izvorul în Munții Anzi doar la 150 de km. depărtare de Oceanul Pacific, dar nu debușează în acesta, ci străbate întregul continent sud-american, pe direcția vest-est și se varsă în Oceanul Atlantic.
Câmpia pe care o traversează Amazonul și afluenții lui, fiind o zonă joasă și netedă, situată de o parte și de cealaltă a Ecuatorului, în plină zonă caldă și umedă, cu precipitații foarte bogate, care cad zilnic, are multe lacuri și mlaștini. Copacii care cresc în Câmpia Amazonului sunt foarte deși și foarte înalți, ajungând frecvent până la 40 de metri, iar unii dintre ei depășesc această înălțime și îi vezi înălțându-se din loc în loc chiar și până aproape de 60 de metri. Tufișurile și arbuștii ajung la 8-10 metrii înălțime și cresc printre copaci, ceea ce face ca interiorul pădurii să fie inaccesibil și întunecos, dar și plin de umezeală. Razele soarelui nu pot pătrunde decât foarte greu printre ramurile copacilor. Doar cu barca pe lacurile și râurile care o traversează poți să intri în această pădure. În rest, este foarte greu, dar este și foarte periculos, căci te pândesc la tot pasul fel de fel de animale care te pot ataca.
Dacă vrei să cobori din barcă și să intri printre copaci, ai nevoie de o macetă bine ascuțită pentru a-ți ”croi” drum cu ea printre tufișurile arboricole, printre ferigile înalte și lianele agățătoare. Însă și la întoarcere va trebui să faci la fel, căci în câteva zile, vegetația se reface rapid și plantele cresc la loc, datorită condițiilor excelente de creștere. Arborii din această imensă pădure sunt veșnic verzi tot anul, iar majoritatea dintre ei sunt palmieri. O astfel de pădure oferă planetei noastre o cantitate enormă de oxigen, dar și purifică atmosfera terestră, consumând o mare cantitate din dioxidul de carbon. Iată un adevărat ”plămân al planetei”!
Pădurea Tropicală Amazoniană, cunoscută și cu numele de ”Jungla Amazoniană” sau Amazonia, are o mare varietate de specii atât de floră, cât și de faună. Această pădure tropicală adăpostește peste jumătate din speciile planetei noastre. Datorită hranei abundente animalele sunt foarte multe și pot fi întâlnite zeci de milioane de tipuri de insecte, sute de specii de reptile și șopârle, sute de specii de mamifere, o sumedenie de specii de păsări care te încântă cu penajul lor frumos colorat. Pădurea Amazoniană este cel mai mare ”rezervor biologic” al planetei noastre, este ”casa” milioanelor de specii de plante și animale, inclusiv a mai multor triburi indigene, care s-au retras în desișurile ei, ca să poată trăi liniștiți păstrându-și obiceiurile lor.
Să nu uităm că pădurile sunt plămânii planetei și ne ajută să respirăm un aer curat. Fiecare pădure își aduce aportul ei la ”aspirarea” de dioxid de carbon din atmosferă, care provine de la gazele de eșapament ale mașinilor, de la avioane, de la unitățile industriale care poluează atmosfera și de la consumatorii casnici. Fiecare copac contează, deci să ne străduim să înmulțim numărul copacilor. Să ne gândim și la viitorul celor care se vor naște după noi și să le lăsăm un aer curat, în care compoziția atmosferei terestre se păstrează în limitele ei normale.
Să ne aducem aminte ce spuneau bătrânii noștri că ”fiecare om este dator să sape o fântână, să sădească un pom și să facă o casă”. Plantează un pom și natura îți va fi recunoscătoare iar generațiile viitoare îți vor mulțumi. Pădurile sunt ”aurul verde” al Pământului, sunt o comoară de neprețuit. Știind că un hectar de pădure, într-un an, degajă 10-12 tone de oxigen, este cazul să avem mai multă grijă de pădurile noastre.
Navigare în articole
Foarfeca bălții – o plantă ferăstrău de o duritate uimitoare→