Pisica este cel mai cunoscut animal din lume. Este și cel mai popular animal de companie de pe glob. Deși pisica deține aceste superlative, ea este întâlnită mai mult în stare domestică. Pisica sălbatică este pe cale de dispariție. Mai sunt doar câteva exemplare prin pădurile temperate, de aceea pisica este considerată un animal domestic. Pisica trăiește în stare domestică pe lângă casa omului de peste 10 000 de ani.
În mod frecvent pisicile trăiesc până la vârsta de 12-18 ani, iar dacă sunt îngrijite bine ajung și la vârste mai înaintate, însă o pisică fără stăpân, abia ajunge pe la 3-5 ani. S-ar părea că femelele trăiesc ceva mai mult decât masculii. Din cercetări reiese că pisicile castrate sunt mai longevive. Realitatea este că durata vieții unei pisici depinde de rasă, de condițiile de mediu și de cât de bine este îngrijită. Îngrijorător este faptul că există și multe pisici de stradă, fără stăpân, care mănâncă ce găsesc prin tomberoane, motiv pentru care se și îmbolnăvesc și au o durată scurtă de viață. Aceste pisici, cât trăiesc, sunt într-o alertă continuă, căci trebuie să se ferească și de câinii vagabonzi și de mașinile aflate în trafic. Pe lângă faptul că își procură hrana cu mare greutate, ele trebuie să se descurce și când rămân gestante și au pui. Este o mare problemă pentru o astfel de pisică să găsească un adăpost pentru puii ei. Ca orice mamă trebuie să aibă grijă de pui, să-i hrănească și să-i învețe să supraviețuiască în condiții deosebit de grele, pline de pericole. Au nevoie de ajutor, iar noi le putem ajuta.
Pentru a-i sensibiliza pe oamenii din lumea întreagă și pentru a-i determina să se ocupe și de pisicile de stradă, în ziua de 8 august, în fiecare an, se celebrează „Ziua internațională a pisicii”. Această hotărâre a fost luată de Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor, în speranța că va crește gradul de conștientizare al oamenilor și față de aceste micuțe și frumoase animale. Ele sunt deosebit de folositoare, pentru că hrana lor de bază o reprezintă rozătoarele, care sunt foarte dăunătoare. Ziua internațională a pisicilor este o zi în care suntem invitați să ne aducem aminte că și pisicile au dreptul să se bucure de viață, iar noi suntem datori să le asigurăm condiții favorabile.
Pisica este un animal deosebit de drăgălaș și este îndrăgită de oameni, pentru că este și frumoasă și plină de afecțiune față de stăpânii ei. De aceea ea este iubită deopotrivă și de cei mici și de cei mari. Îi place să se joace, să se alinte și se adaptează rapid la orice tip de mediu.
Pentru că pisica este cel mai popular animal domestic de pe glob și este arhicunoscută de toată lumea, ne vom opri doar la câteva caracteristici mai reprezentative ale pisicilor și care constituie cu adevărat curiozități:
- Pisica are coloana vertebrală foarte flexibilă. La fel de flexibili sunt și mușchii spatelui și datorită acestei particularități, ea are mare suplețe și se poate arcui foarte ușor.
- Labele din față au 5 degete, însă cele din spate nu sunt la fel, ci au doar 4 degete.
- Pernuțele labelor sunt groase și moi și le ajută să meargă fără zgomot, dar sunt și foarte sensibile la vibrații. Sunt oameni care susțin că pisicile lor au simțit cutremurul înainte de a se produce.
- Pisica are un mers foarte ciudat și își mișcă ambele picioare drepte, apoi ambele picioare stângi.
- Este o bună săritoare și o bună alergătoare. Poate sări în înălțime chiar și de cinci ori mai mult decât dimensiunile ei corporale. Când aleargă poate atinge și viteze de 40 km/oră, dar nu rezistă prea mult și obosește repede.
- Văzul este principalul simț al pisicii. Vede de cinci ori mai bine decât omul. Ea vede și noaptea în întuneric, dar nu în întuneric deplin.
- Pisicile își pot roti urechile la 180 de grade și au auzul mult mai dezvoltat decât al omului.
- Au un al 6-lea simț. Organul lui Jacobson este cel de al 6-lea simț al pisicii. Ea poate „să guste” mirosurile cu ajutorul acestui organ. În spatele incisivilor se află doi săculeți cu lichid, aflați în cavitățile nazale și care au rolul de a capta mirosurile. Pisicile au un fel curios de a mirosi, stând cu gura căscată și… „gustând” mirosul din aer, ele simt exact dacă în apropiere se află o mâncare care le place.
- Au un remarcabil simț al echilibrului datorită unui organ vestibular care le oferă pisicilor simțul echilibrului. Datorită flexibilității mușchilor și ai coloanei ei vertebrale, într-o fracțiune de secundă pisica se arcuiește prin aer, se echilibrează rapid și cade într-adevăr întotdeauna „în picioare”.
- Nu tăiați mustățile pisicilor, pentru că ele au un foarte dezvoltat simț tactil și se folosesc de mustăți.
- Pisicile au anumite secțiuni din creier foarte asemănătoare cu creierul omului și pot filtra informațiile. Ele sunt considerate animale inteligente.
- Mieunatul nu este limbajul lor înnăscut. Pisicile și-au dezvoltat mieunatul pentru a comunica cu noi.
- Pisica este renumită pentru torsul ei specific, produs prin vibrarea corzilor ei vocale. Ea emite vibrații sonore asemănătoare celor folosite în medicină pentru calmare durerilor, mai ales a fracturilor. Pisica are peste 100 de corzi vocale. Torsul ei este foarte relaxant și are efect calmant, dar și foarte plăcut. Pisica toarce de plăcere când este mângâiată sau mai toarce și de durere când este bolnavă, ca un fel de autoterapie.
- Pisicile sunt animale foarte curate. Ele se spală folosindu-și limba și propria lor salivă. Dacă nu ajung în anumite regiuni ale corpului (la urechi), își folosesc lăbuțele, pe care le umezesc cu salivă. Pisicile se spală și una pe alta. Ele își petrec mare parte din timpul zilei (15%) doar pentru igiena lor corporală. 70% din timpul zilei îl petrec dormind.
- Pisicile pot rezista zile în șir fără mâncare.
- Ele pot visa la fel ca omul.
- Există și pisici care înoată.
Pisica nu trebuie bătută, nici măcar pălmuită, pentru că ea nu înțelege de ce este bătută și va rămâne dezamăgită de oamenii pe care ea îi iubește. Pisica îl vede pe stăpânul care o mângâie, ca pe “a 2-a mamă a ei” și toarce de plăcere la atingerea mâinii lui. Dacă stăpânul o bate, ea este derutată total de comportamentul lui și nu înțelege de ce se poartă rău cu ea. Toate animalele au nevoie de iubire și se simt bine când omul le mângâie, dar pisica și câinele, parcă le întrec pe toate.
Navigare în articole
←Macacul – informații interesante, curiozități și amuzamente
Sturzii zeflemitori – poligloți, imitatori renumiți→